Svenska motortävlingar

I Sverige har motorsporten alltid varit populärt och haft en stark folklig förankring. Runt om i landet arrangeras en rad motortävlingar av olika slag. Här tänkte vi titta lite närmare på ett par av de största svenska motortävlingarna.

Svenska Rallyt

  • Svenska rallyt

Svenska rallyt, eller Rally Sweden som sedan några år tillbaka är tävlingens officiella namn, är Sveriges i särklass största motortävling alla kategorier. Tävlingen som har körts ända sedan år 1950 äger rum i februari varje år i skogarna norr om Karlstad, vilket också innebär att väglaget är tuffast möjliga.
I årets Svenska rallyt, som avgjordes för några veckor sedan, kördes även några delsträckor på norsk mark. Som segrare stod till slut fransmannen Sebastien Ogier, som tog hem sin andra seger i tävligen.

  • Novemberkåsan

Näst efter Svenska rallyt är det frågan om inte endurotävlingen Novemberkåsan är Sveriges mest kända motortävling. Det är i alla fall utan tvekan den mest mytomspunna.

Tävlingen, som körts ända sedan år 1915, betraktas ofta som en av de allra tuffaste motortävlingarna på grund av att den går i tuff terräng på små skogsstigar, över trånga passager och vattendrag. Till detta skall läggas det faktum att 20 av de totalt 30 milen körs nattetid.